De supporters van Club Brugge
Club Brugge is vanaf de beginjaren de populairste voetbalclub van Brugge geweest. Het was en is nog altijd de club voor Jan met de pet op, de arbeider. Een andere Brugse club, Cercle Brugge, was de club van de katholieke middenstand en vrije beroepen. Doordat Club Brugge in de loop der tijd heel wat nationale en internationale prijzen in de wacht wist te slepen, groeide langzamerhand ook de populariteit van de club. Vandaag de dag is Club Brugge met niet minder dan 70.000 geregistreerde supporters de populairste voetbalclub die Belgiƫ kent.
Het belang van de supporters voor Club Brugge mag niet worden onderschat en wordt ook door de club erkent. Zo wordt er door de voetballers van Club Brugge als eerbetoon aan de fans nooit gespeeld met nummer twaalf op de rug, aangezien supporters ook wel aangeduid worden met ‘de twaalfde man’.
Het gemiddelde bezoekersaantal van een wedstrijd aan Club Brugge ligt de laatste jaren rond de 25.000 mensen. Club Brugge heeft de in het jaar 1967 opgerichte VZW Supportersfederatie Club Brugge K.V erkend als vertegenwoordiger van de supporters van de club. Er zijn meer dan 10.000 aanhangers van Club Brugge bij deze supportersfederatie aangesloten.
In de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw was Club Brugge tot in Europa aan toe berucht vanwege de kokende sfeer in het stadion tijdens voetbalwedstrijden. Vanaf het moment dat in 1993 vrijwel alle staanplaatsen werden vervangen door zitplaatsen, werd de sfeer wat rustiger. Een groep van tien actieve supporters, The Blue Army genaamd, probeert door middel van allerlei activiteiten de oude sfeer weer terug te brengen. Zij wordt gesteund door enkele honderden supporters.
Zoals het een echt Brugse club betaamt, heeft Club Brugge een clublied in het Brugse dialect: ‘Blauw en zwart forever’. Tijdens voetbalwedstrijden wordt dit lied door supporters uit volle borst meegezongen!